„Piknikowo zdrowo”
„Piknikowo zdrowo” – pod takim hasłem 22 marca 2017 r. w naszej szkole obchodzono Dzień Zdrowego Żywienia realizowanego w ramach projektu „Trzymaj formę”.
Spotkanie rozpoczęło się krótką prelekcją na temat zdrowego odżywiania, zwłaszcza wiosną i latem, kiedy to mamy bogactwo rodzimych warzyw i owoców. Słońce oraz ciepło sprzyjają spotkaniom w plenerze, piknikom i grillowaniu. Tłuste mięsa i ulubione kiełbaski z grilla warto zastąpić warzywami i owocami.
I taką inwencją twórczą kulinarnie mieli się wykazać uczniowie gimnazjum w kolejnym punkcie programu, jakim był konkurs Master Chef Jedynki. W konkursie wzięło udział 10 trzyosobowych grup, które miały za zadanie przygotować zdrową potrawę piknikową.
Członkowie jury mieli niełatwe zadanie, przyznając poszczególne miejsca. Potrawy przygotowane przez gimnazjalistów były niezwykle oryginalne, pięknie podane, ale co ważne – zdrowe. Uczniowie wykazali się dużą znajomością poszczególnych składników odżywczych zawartych w prezentowanych potrawach.
Po długiej i trudnej naradzie ostatecznie wyłoniono zwycięzców:
1 m. – Paulina Rogula, Daria Szmalska, Angelika Siwiec
2 m. – Wiktoria Zugaj, Weronika Bomba, Katarzyna Hajduk
3 m. – Wiktoria Mazur, Katarzyna Pałka, Magdalena Nowak
3 m. – Zuzanna Kościołek, Anna Skupin, Wiktoria Janus.
Wyróżniono również trzech chłopców: Kacpra Krzysztofika, Łukasza Pacanowskiego i Michała Przyborowskiego za typowo męski sposób myślenia w przygotowaniu zdrowych posiłków.
Zwycięzcy wezmą udział I etapie konkursu gastronomiczno – florystycznego „Majowy piknik”, zorganizowanego przez ZSP nr 2 we Wloszczowie.
Uwiecznieniem imprezy była degustacja świeżych warzyw i owoców.
Nad całością projektu czuwały nauczycielki: Ewa Hyska, Ewa Limbach, Jadwiga Kaczmarek, Justyna Pyka, Ewelina Martoś-Wyrwał, Monika Sinkiewicz.
[huge_it_gallery id=”191″]
©ZPO1 we Włoszczowie