Wycieczka klasy 3a

Dnia 3 października 2025 roku klasa 3a wybrała się na wycieczkę do Centrum Nauki Leonardo da Vinci, Manufaktury Słodyczy i Papugarni Ara.
W Centrum Nauki czekało moc atrakcji z dziedziny nauki o człowieku, starych i nowych technologiach oraz ekologicznych ciekawostkach. Centrum Nauki umożliwiło uczniom eksperymentowanie, wcielanie się w rolę badaczy, dokonywanie i doświadczanie niezwykłych obserwacji, a tym samym uczenie się w inspirujący sposób. Dzieci uczestniczyły w ciekawych warsztatach,, Jak z Bajki!”.
Następnym punktem programu była Manufaktura Słodyczy. Słodycze i innowacja, w której są bardzo silnie akcentowane treści z zakresu edukacji zdrowotnej.
To nie pomyłka. W Manufakturze Słodyczy są wytwarzane tylko słodycze ekologiczne tzn. bez konserwantów i sztucznych barwników. Dzieci zapoznały się ze sposobami wytwarzania czekolady, jej walorami zdrowotnymi, a także historią jej powstania. Następnie same dodawały różne składniki do swoich własnych czekolad, które po leżakowaniu w lodówce zostały zapakowane w folię i kartonowe pudełka. Ponadto dzieci miały możliwość dokonania ekologicznych owocowych karmelków i lizaków.
Dodatkowo każdy dziecięcy uczestnik wycieczki otrzymał Dyplom Młodego Czekoladnika.
W Papugarni Ara uczniowie wzbogacili się w ciekawą wiedzę na temat papug oraz zapoznali się z warunkami ich życia. To świetne miejsce, w którym przeżyli niesamowitą przygodę edukacyjną. Dowiedzieli się, jak należy zachowywać się w pomieszczeniu, gdzie przebywają papugi, czym się żywią. Wszystkie ptaki zachwycały swoimi pięknymi barwami. Ku zdziwieniu uczniów, papugi wcale się nie bały, nie uciekały, wręcz przeciwnie – siadały na głowach, na ramieniu. Uczniowie byli zachwyceni i szczęśliwi, że mogli odwiedzić to niecodzienne miejsce. Nie lada atrakcją było karmienie papug. Pokarm służył jako zachęta do zaproszenia ptaka na ramię.
Wrażeń było co niemiara!






